logotype
img1
img2
img3
img4
img5

Szelidi-tó - Turisztika (Látnivalók a környéken)

Minősítés: kiemelt bemutatóhely (KB)
Bakodpuszta Dunapatajtól pár km-re található lovascentrum. Itt lehetőség nyílik a lovasbemutató megtekintésére, lovaglásra, kocsikázásra, valamint megtekinthetőek a tanyasi állatok. Az ide látogatók kényelmes, fedett tribünről nézhetik végig a bemutatót, melyet különböző nyelveken narrátorok kommentálnak.

Helység: Dunapataj
Cím: Külterület hrsz. 061
Telefon: 78-461-819
Fax: 78-461-676
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
Web: www.koronatours.hu
Forrás: Magyar Turisztikai Szövetség

Református templom: A XV. században épült a régi templom alapjaira, eredetileg gótikus stílusban, csúcsos, faragott ablakokkal - ezek maradványai láthatók még napjainkban is. Az eredeti templomot többször is bővítették. Tornya 1773-ban épült Mária Terézia engedélyével, majd 1861-ben eklektikus stílusban újították fel. A templomkerítés falában egyházi személyek sírkövei vannak befalazva, mint pl.: Pathai Baracsi János pataji születésű püspöké, aki 106 évesen halt meg. Dunapataj a XVII. században átmenetileg püspöki székhely volt. A templom védett műemlék, a templom előtt található Béke tér műemléki környezet, a templomtoronyban lévő óra ipari műemlék. 2002 nyarán a templomtornyot újrasüvegezték.
Forrás: www.dunapataj.hu

Tájház, kovácsműhely, lakóházzal: A Pataji Múzeum 1968-ban avatta fel első épületét, a Tájházat, melyet néhai Dr. Csilléry Klára néprajzkutató (a Patajért emlékérem kitüntetettje) rendezett be. Az állandó kiállítás címe: Pataji parasztház a XIX. században. A mellette álló kovácsműhely - lakóházzal -is múzeumi épület.
Bővebb információ: www.patajimuzeum.hu
Forrás: www.dunapataj.hu

Katolikus templom: Épült 1761-ben copf stílusban, Nepomuki Szent János tiszteletére. Különlegessége 1934-es átépítésből, bővítéséből adódik, amelyet Möller Károly építész dolgozott ki, és az ő irányítása alatt hajtották végre. A templom szentélyét levágták a templomhajóról, majd görgők és csigás szerkezetek segítségével 6 ember közel 10 métert húzta odább. A köztes rész felfalazásával növelték a meg a templomhajót. Magyarországon ez volt az első épületelhúzás, műemléki épület.
Forrás: www.dunapataj.hu

Zeneiskola - Kőváry-ház: Dunapatajon 1967-ben lett önálló Állami Zeneiskola. Az iskola fő szakterülete a hangszeres oktatás, de a művészeti oktatás szerepét is betölti a községben. Az iskola épülete a híres dunapataji orvos, Kőváry István lakóháza volt egykor, melyet az orvos örököse a községre hagyott.
Forrás: www.dunapataj.hu